ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ «ΕΡΕΥΝΑ ΡΙΚ»

4

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων δήλωσε ότι: «Σήμερα το ΡΙΚ σηματοδοτεί ακόμη ένα σταθμό στην ιστορία του.Με την καθιέρωση του θεσμού το ΡΙΚ κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός με την αναγνώριση και τη βράβευση του έργου αυτών που ξέφυγαν από την επιφάνεια και εισέβαλαν πιο βαθιά σε θέματα ποικίλου περιεχομένου». Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ακόμη ότι:«Η έρευνα είναι συνυφασμένη με την κοινωνική πρόοδο, μπορεί να λειτουργήσει ως χρονοκάψουλα που αιχμαλωτίζει την ουσία, φωτίζοντας θέματα που διαφορετικά θα έμεναν στο σκοτάδι.Μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για αλλαγή, να προκαλέσει συζητήσεις, να αναδείξει σημαντικά θέματα να επηρεάσει αποφάσεις πολιτικής».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνεχάρη τον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή, τα μέλη του Δ.Σ. και τον Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων, καθώς και όλους τους ανθρώπους του ΡΙΚ, για τον ζήλο, την υπευθυνότητα και την απόλυτη συναίσθηση της ιστορίας και της προσφοράς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Γιώργος Κέντας εξήρε τον ρόλο της Διεύθυνσης Ειδήσεων και των δημοσιογράφων του ΡΙΚ και τόνισε ότι η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων αναδεικνύει το έργο των δημοσιογράφων του ΡΙΚ. Τόνισε ότι «οι έρευνες αναβαθμίζουν ποιοτικά το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου» και ευχήθηκε «ο θεσμός να συνεχιστεί και να δώσει το έναυσμα για περισσότερη έρευνα».

Χαιρετώντας την εκδήλωση και ανακοινώνοντας τα βραβεία, ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων Γιάννης Νικολάου τόνισε ότι μέσα από την έρευνα τους οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ ανέδειξαν φαινόμενα και καταστάσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν ή και να μας ταρακουνήσουν. Στόχος των ερευνών υπήρξε η αναάδειξη φαινομένων και καταστάσεων που πρέπει να μας προβληματίσουν ή και να μας ταρακουνήσουν. Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Υπάρχουν παραδείγματα που πρέπει

να προβάλλονται προς μίμηση και εμείς είναι όλα αυτά που θέλαμε να βρούμε, να ψηλαφήσουμε, να κατανοήσουμε και να τα παρουσιάσουμε στο τηλεοπτικό μας κοινό».

Στο πλαίσιο του θεσμού «Έρευνα ΡΙΚ» απονεμήθηκαν:

1ο βραβείο: Στην Όλγα Ιωάννου για το θέμα: «Στέλιος Κυριακίδης – ο Κορυφαίος Κύπριος Μαραθωνοδρόμος».

2ο βραβείο: Στην Έλενα Σοφοκλέους για το θέμα: «Χλωρίδα και Πανίδα στη νεκρή ζώνη»

3ο βραβείο: Στους Πέτρο Μελαΐση για το θέμα: «Κύπρος και Μικρασιατική καταστροφή» και Όλγα Ιωάννου για το θέμα: «Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Γερονήσου».

Τα βραβεία απένειμαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Γιώργος Κέντας.

Οι έρευνες που εκπονούν οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ μεταδίδονται κάθε Κυριακή στο πλαίσιο του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ βρίσκονται και αναρτημένες στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΡΙΚ riknews.com.cy.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.