Ιστορία

Ιστορία

Tο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι ο διάδοχος της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας (Cyprus Broadcasting Service – CBS) η οποία δημιουργήθηκε το 1953 από την τότε Βρετανική Αποικιακή Διοίκηση της Κύπρου. Η κυπριακή τηλεόραση άρχισε να λειτουργεί πειραματικά από το 1957.

Με την ανεξαρτησία της Κύπρου και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία μετονομάζεται σε Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και έκτοτε λειτουργεί ως ημικρατικός οργανισμός.

Το 1974 το ΡΙΚ δέχθηκε βαρύ πλήγμα στις εγκαταστάσεις του από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 38% περίπου του εδάφους της Κύπρου, με απώλεια του κεντρικού σταθμού αναμετάδοσης στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, άλλων υποσταθμών κλπ. Το 1974 όμως υπήρξε και απαρχή μιας αλματώδους ανάπτυξης του ΡΙΚ τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση.

Το 1982 η τηλεοπτική παραγωγή από μαυρόασπρη έγινε έγχρωμη και από το 2011 το σήμα μετάδοσης από αναλογικό έγινε ψηφιακό.

Corporate

To ΡΙΚ σήμερα λειτουργεί

Τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα
rik-tv-1 rik-tv-2 rik-satellite rik-hd
Τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα
rik-radio-1 rik-radio-2 rik-radio-3 rik-radio-4
Μία ενιαία ιστοσελίδα που περιλαμβάνει έξι υποσελίδες: ΡΙΚ News, ΡΙΚ Sports, ΡΙΚ Τηλεόραση, ΡΙΚ Ραδιόφωνο, Αρχείο ΡΙΚ - Ψηφιακός Ηρόδοτος και την Εταιρική υποσελίδα
Corporate7

Αρχείο ΡΙΚ

Διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο και λειτουργεί μουσείο οπτικοακουστικής τεχνολογίας, τα οποία φιλοξενούνται σε ένα σύγχρονο κτίριο στους χώρους του ιδρύματος.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.