O τελικός της 68ης Eurovision στο Μάλμο της Σουηδίας ολοκληρώθηκε.

Από τις 25 χώρες που συμμετείχαν η νικητήρια χώρα είναι η Ελβετία με το Nemο με το τραγούδι

‘Τhe Code’.

Φανερά συγκινημένος, ο φετινός νικητής αφιέρωσε τη νίκη στην αγάπη και την ισότητα.

Ο Nemo Mettler είναι γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ένας Ελβετός ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας. Προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο. Εκτός από το τραγούδι, ο Nemo παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς.

H Oλλανδία δεν κατάφερε να συμμετέχει στον τελικό μετά τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό της, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του εκπροσώπου της Joοst Klein.

Η τελική πεντάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

1.Ελβετία

2.Κροατία

 1. Ουκρανία
 2. Γαλλία

5.Ισραήλ

Η Κύπρος βρέθηκε στην 15η θέση του πίνακα της τελικής βαθμολογίας πραγματοποιώντας μια αψεγάδιαστη και αξιοπρεπή παρουσία με τη Σήλια Καψή ενώ η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι με μια επίσης δυναμική παρουσία πήρε την 11η θέση.

Δείτε τη συμμετοχή της Σήλιας Καψή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=c4wMioZXbMk&t=1s

Η τελική βαθμολογία είναι η εξής:

 1. Ελβετία - 591
  2. Κροατία - 547
  3. Ουκρανία - 453
  4. Γαλλία - 445
  5. Ισραήλ - 376
  6. Ιρλανδία - 278
  7. Ιταλία - 268
  8. Αρμενία - 183
  9. Σουηδία - 174
  10. Πορτογαλία - 152
  11. Ελλάδα - 126

 1. Γερμανία - 117
  13. Λουξεμβούργο - 103
  14. Λιθουανία - 90
  15. Κύπρος - 79
  16. Λετονία - 64
  17. Σερβία - 54
  18. Ηνωμένο Βασίλειο - 46
  19. Φινλανδία - 38
  20. Εσθονία - 37
  21. Γεωργία - 34
  22. Ισπανία - 30
  23. Σλοβενία - 27
  24. Αυστρία - 24
  25. Νορβηγία – 16

Η πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ενώ παρακολούθησε τον τελικό δια ζώσης.

Tην έναρξη της βραδιάς έκανε ο σουηδός καλλιτέχνης Bjorn Skifs ερμηνεύοντας το τραγούδι ‘Hooked on α Feeling', το τραγούδι που έγινε η πρώτη νούμερο ένα επιτυχία της Σουηδίας στα παγκόσμια τσάρτ.

Οι παρουσιάστριες της βραδιάς, Petra Mede και η Malin Åkerman ήταν απαστράπτουσες και απολαυστικές.

Το συγκρότημα Alcazar με το θρυλικό ‘Crying at the Discoteque’ έδωσαν την λήξη του διαγωνιστκού μέρους.

Όπως αναμενόταν οι ABBA έιχαν την τιμητική τους και οι διοργανωτές τους τίμησαν μέσα από ποικίλες αναφορές, συνομιλώντας ακόμη και με τα avatar τους.

Στον ψεσινό τελικό εμφανίστηκαν τρείς από τις πιο δημοφιλείς νικήτριες του παρελθόντος ,οι Carola, η Conchita Wurst και Charlotte Perrelli, τραγουδώντας το’Waterloo’.

Η Loreen,η πρώτη γυναίκα που κέρδισε 2 φορές τον διαγωνισμό επέστρεψε θριαμβευτικά στην σκηνή της Eurovision στην πατρίδα της, δίνοντας μια υπέροχη φουτουριστική παράσταση.

Οι Σουηδοί δημιούργησαν ένα εκπληκτικό τηλεοπτικό υπερθέαμα στο Μάλμε ,άξιο συγχαρητηρίων .

Οι σχολιαστές του ΡΙΚ Μελίνα Καραγεωργίου και Χοβίκ έκαναν μια εξαιρετική περιγραφή.

Ο Λουκάς Χάματσος απολαυστικός όπως πάντα, έδωσε την βαθμολογία και ως ηταν αναμενόμενο καλησπερίσε τις παρουσιάστριες στα Σουηδικά.

Η κριτική επιτροπή της Κύπρου ψήφισε ως εξής:

12-Κροατία

10- Γαλλία

8-Ισραήλ

7-Ελλάδα

6-Ελβετία

5-Σερβία

4-Λουξεμβούργο

3-Ιταλία

2-Σουηδία

1-Oυκρανία

Η κυπριακή αποστολή δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τη φετινή συνολική παρουσία της Κύπρου σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για τον διαγωνισμό με όσα ανατρεπτικά συνέβησαν.

Το ΡΙΚ ευχαριστεί όσους συνεργάστηκαν για την φετινή εκπροσώπηση της Κύπρου και την προώθηση του τραγουδιού ‘Liar’.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σήλια Καψή που παρά το νεαρό της ηλικίας της λειτούργησε από την στιγμή της ανάληψης μέχρι την παρουσία της στην σκηνή της Eurovision 2024 ως μια άψογη επαγγελματίας ενώ κέρδισε την Ευρώπη με την ευχάριστη της προσωπικότητα. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία η οποία είμαστε σίγουρη ότι θα είναι λαμπρή.

Ραντεβού του χρόνου στην Ελβετία.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.