«60 Χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ»: Προβολή ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη, 16 Μαίου 2024) στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής, με τίτλο «60 Χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η προβολή έγινε στην Αίθουσα 319 του κτιρίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Την προβολή παρακολούθησαν οι πρυτανικές αρχές, καθηγητές και καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, εκπρόσωποι των κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων και εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση. Για την ετοιμασία και τα όσα αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ μίλησε στο κοινό η δημοσιογράφος που το επιμελήθηκε, Αίμιλη Μιχαήλ.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 50 λεπτών, έχει ως θέμα την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP ή ΟΥΝΦΙΚΥΠ), μίας από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και αναλύει την κάθοδο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής, τον ρόλο που διαδραματίζει η Δύναμη τα τελευταία 60 χρόνια και τη σημασία της παρουσίας της στο νησί.

Για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, αξιοποιήθηκε υλικό του Ψηφιακού Ηρόδοτου (https://www.digital-herodotus.eu).

Σκηνοθεσία: Λιάνα Κωνσταντίνου - Δημοσιογραφική Έρευνα / Επιμέλεια: Aίμιλη Μιχαήλ - Κινηματογράφηση: Σταύρος Κυριακίδης, Πανίκος Αγγελίδης - Mοντάζ: Mέλανυ Τροκκούδη

Ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καλωσόρισε με συγκίνηση την αποστολή του ΡΙΚ και ευχαρίστησε για την προβολή του ντοκιμαντέρ. Στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε:

«[…] στο κυπριακό, που είναι ένα διαρκές έγκλημα, παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και η λύση του μόνο με όρους Διεθνούς Δικαίου μπορεί να επιτευχθεί».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συνεχάρη το ΡΙΚ για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει μέσα από το πολύτιμο αρχείο του και τις πρόσφατες προσθήκες σε πλάνα και συνεντεύξεις, την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί.

Πρόσθεσε ότι:

«[…]Η ανάγκη για λύση είναι επιτακτική. Aυτό που οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να κάνουν τόσα χρόνια, αφήνοντας τον χρόνο να λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου, ελπίζουμε ότι θα το κάνει η κοινωνία των πολιτών μέσα από εντατικές προσπάθειες.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ.Θανάσης Τσώκος ανέφερε:

«[…]H σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κυπριακού που υλοποιεί το ΡΙΚ με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή σημαντικού μέρους της πατρίδας μας. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου να επικαιροποιήσει το κυπριακό πρόβλημα μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που προβάλλουμε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της Ειρηνευτικής Δύναμης σε μια Κύπρο μισού αιώνα κατοχής. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι η γενιά που οφείλει να γνωρίζει την ιστορία για να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά λάθη».

Η δημοσιόγραφος Αίμιλη Μιχαήλ που είχε την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ «60 χρόνια UNFICYP» αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα συγκλονιστική εμπειρία της παραγωγής του ντοκιμαντέρ αφού η ομάδα παραγωγής εισήλθε για πρώτη φορά σε απαγορευμένους χώρους μετά από 60 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ στέλνει το μήνυμα ότι το πέρασμα του χρόνου πιέζει για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και Προϊστάμενη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΡΙΚ, κα Γιάννα Ιακώβου.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές και το κοινό.

Συνάδελφοι από την ΕΡΤ 3 παρευρέθηκαν στην προβολή και κάλυψαν την εκδήλωση.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.