ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ"

5

Συναυλία Μνήμης και Τιμής με τον γενικό τίτλο "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ" πραγματοποίησαν χθες βράδυ (17 Ιουλίου 2024) ο Δήμος Λατσιών-Γερίου και το ΡΙΚ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τους για τα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η συναυλία δόθηκε στην κατάμεστη από κόσμο, Πλατεία Ειρήνης στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών.

Παρέστησαν οι Υπουργοί: Eσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης , βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εθνικής φρουράς, αστυνομίας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι ελεύθερων και κατεχόμενων δήμων, κοινοτάρχες, πολιτικοί αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου.

Πρώτος ο Δήμαρχος Λατσιών-Γερίου, Χρίστος Πιτταράς, χαιρέτισε την εκδήλωση καταθέτοντας μεταξύ άλλλων:

« […] Επανέρχονται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες, οι θύμησες αλλά και ο πόνος από τις επονείδιστες επετείους του 1974. Εκείνου του καλοκαιριού, που έμελλε να στιγματίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, εκτρέποντας την ιστορική εξέλιξη της πατρίδας μας. Πενήντα φέτος χρόνια, η πατρίδα μας κολοβωμένη με την βία των τουρκικών όπλων, εξακολουθεί να παραμένει μία από τις μελανότερες εξαιρέσεις του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας ».

Στον δικό της χαιρετισμό, η κα. Έλενα Σταύρου, μέλος του Δ.Σ. Ρικ και Πρόεδρος της Ad Hoc επιτροπής για τις δράσεις και εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή ανέφερε:

« […] Συμπληρώνεται Μισός Αιώνας απο το διπλό έγκλημα της Εοκα Β. Μισός Αιώνας πόνου, φρίκης και τυρρανικών γιατί. Μισός αιώνας ατιμωρησίας για τους πρωτεργάτες αυτου του τερατώδους εγκλήματος. Το πραξικόπημα για ανατροπή του Μακαρίου, έδωσε το πρόσχημα στην καραδοκούσα Τουρκία να εισβάλει στο ανοχύρωτο νησί μας. Μαύρος, σκοτεινός, μοχθηρός Ιούλης, 1974.

Πρόσθεσε ακόμη ότι:

« […] Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, επιτελώντας τη διατεταγμένη αποστολή της- 50 χρόνια τώρα, - κράτησε άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων μας και αναμμένη τη φλόγα του πόθου και του αγώνα για επιστροφή και δικαίωση. Με λάβαρο το Δεν Ξεχνώ, το Ρικ και όλοι εμείς απαιτούμε, διεκδικούμε μια Κύπρο επανενωμένη, μια πατρίδα Ελεύθερη για όλους τους πολίτες της. Ενωμένοι, συσπειρωμένοι θα το πετύχουμε .Oι λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με έρευνες που ετοίμασαν, με ντοκυμαντέρ, με επικαιρικές εκπομπές, καταθέσεις μνήμης, και ιστορικές σειρές, μιλούν ανοικτά για το μεταπολεμικό μας τραύμα και την Εθνική Υποχρέωση μας να μη Ξεχάσουμε.».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στο δικό του χαιρετισμό μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Δήμο Λατσιών-Γερίου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή τη συγκινητική εκδήλωση και ανέφερε:

« […] Η αποψινή συναυλία μνήμης και τιμής, η έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τα αγαπημένα μας χωριά και η προβολή του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πλούτου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το ΡΙΚ πρωταγωνίστησε στην ενημέρωση των πολιτών τις τραγικές ημέρες του 1974 και έκτοτε αναβαθμίζεται για να αποτελέσει έναν πολυδιάστατο φορέα ενημέρωσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής πραγματικότητας της χώρας μας. Εκφράζω εκ μέρους της Πολιτείας, ευχαριστίες για την πολύτιμη συνεισφορά σας στη σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών σε σχέση με τις πτυχές του Κυπριακού».

Της συναυλίας προηγήθηκε λαμπαδηφορία που ξεκίνησε από το δημαρχείο Λατσιών – Γερίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του ανοικτού σχολείου και τερμάτισε στην Πλατεία Ειρήνης.

Φιλοξενήθηκε επίσης έκθεση φωτογραφίας κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Φρειδερίκη Τομπάζου, Δημήτρης Μεσημέρης και Δημήτρης Σουρουλάς.

Κείμενα-Αφήγηση: Γιάννης Νικολάου

Σχεδιασμός-διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Φιλίππου

Τη συναυλία διοργάνωσαν ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, ο Φορέας Πολιτισμού ΡΙΚ και το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Σχέσεων ΡΙΚ.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΡΙΚ αφίσα της εκστρατείας για τα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή καθώς και μια καρφίτσα πέτου με αναγραμμένους τους δύο σημαδιακούς, ιστορικούς αριθμούς :1974 - 50 ΧΡΟΝΙΑ.

H συναυλία θα μεταδοθεί στις 23 Ιουλίου, ημέρα Τρίτη στις 9.00 το βράδυ μετά από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων από το ρικ1 και σε επανάληψη στις 14 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη στις 10.00 το βράδυ από το ρικ1.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και οι άθρωποι του, μέσα από νέα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις , αλλά και επαναπροβολή αρχειακού υλικού που συγκλονίζει κάθε φορά που προβάλλεται, επικαιροποιεί το εθνικό μας ζήτημα, δεν ξεχνά και αγωνίζεται με τα δικά του διαθέσιμα μέσα για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.