ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΚ

Picture1

Νέο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικό υλικό δίδεται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες από το Αρχείο του ΡΙΚ. Το αρχειακό υλικό αφορά την περίοδο 2003-2004 και τα όσα πολύ σημαντικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και το εξωτερικό, γύρω από το Σχέδιο Ανάν, αλλά και την προηγηθείσα διάνοιξη των οδοφραγμάτων, 29 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Η δημοσιοποίηση του υλικού, το οποίο αφορά σημαντική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΡΙΚ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Το υλικό, άρχισε ήδη να αναρτάται στην Πλατφόρμα του Αρχείου ΡΙΚ «Ψηφιακός Ηρόδοτος» εδώ.

Στις πρώτες πενήντα ώρες των συγκεκριμένων αρχείων, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν σε εικόνα και ήχο, τις μακρές διαβουλεύσεις οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου για την συνομολόγηση και υποβολή του Σχεδίου Ανάν, την επίσκεψη του ιδίου του κ. Ανάν στην Κύπρο το 2003, τον βαθύ προβληματισμό και τις δραματικές συζητήσεις που ακολούθησαν της υποβολής του Σχεδίου και την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου 2004.

Στα νέα ντοκουμέντα, τα οποία δίδονται στη δημοσιότητα, προβάλλεται επίσης η διάνοιξη των οδοφραγμάτων στην Κύπρο, το 2003 και η μαζική διέλευση Ελληνοκυπρίών και Τουρκοκυπρίων, με κοινό πόθο να επισκεφθούν τα σπίτια και τις περιουσίες που άφησαν πίσω το 1974.

Τα νέα αρχεία αποτελούν μέρος ιστορικού υλικού της περιόδου 1990-2010, τα οποία ψηφιοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχείου του ΡΙΚ με την EBU και την Εταιρεία Google. Το έργο περιελάμβανε την ψηφιοποίηση 18.000 ωρών αρχειακού υλικού. Το ΡΙΚ αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαικό Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης που ολοκλήρωσε με επιτυχία το συγκεκριμένο έργο.

20/6/2024

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.