ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΡΙΚ «60 ΧΡΟΝΙΑ UNFICYP»

2

Με αφορμή την τραγική επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Μαίου 2024, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, η πρώτη πανελλήνια προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ με τίτλο «60 ΧΡΟΝΙΑ UNFICYP».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την 60χρονη ιστορική διαδρομή, σημαντική συμβολή και θυσία των στελεχών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφει η κυρία Λιάνα Κωνσταντίνου, τη δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια, η κυρία Aίμιλη Μιχαήλ, την κινηματογράφηση, οι κύριοι Σταύρος Κυριακίδης και Πανίκος Αγγελίδης, και το μοντάζ, η κυρία Mέλανυ Τροκκούδη.

Λόγω υπηρεσιακού ταξιδιού του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κυρίου Σταύρου Αυγουστίδη, στο εξωτερικό, τον χαιρετισμό του ανέγνωσε ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας, κ. Άδωνις Ταλιαδώρος.

Ο κ. Πρέσβης συνεχάρη το ΡΙΚ και όλους τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «[…] η UNFICYP, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αποκατάστασης της ειρήνης, της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο.»

Αποτίοντας τον ελάχιστο και οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους 187 κυανόκρανους ειρηνευτές, οι οποίοι θυσιάστηκαν υπηρετώντας την ειρήνη και την αποστολή τους υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο κ. Πρέσβης εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας προς τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για την αμέριστη συνεισφορά και υπηρεσία τους, μέσω της UNFICYP, προς την Κύπρο.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Θανάσης Τσώκος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«[…]H σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κυπριακού που υλοποιεί το ΡΙΚ με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή σημαντικού μέρους της πατρίδας μας. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου να επικαιροποιήσει το κυπριακό πρόβλημα μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που προβάλλουμε σήμερα, πρώτα εδώ στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της Ειρηνευτικής Δύναμης σε μια Κύπρο μισού αιώνα κατοχής».

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και Προϊστάμενη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του ΡΙΚ, κυρία Γιάννα Ιακώβου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, Πρέσβεις ή εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αποστολών στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι των Κυπριακών παροικιακών οργανώσεων.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.