Επετειακές εκπομπές Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου "ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ"

photo-collage.png

Με γενικό τίτλο «ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ» και υπότιτλο «Το ΡΙΚ θυμάται και θυμίζει», και με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, άνθρωποι του ΡΙΚ, συνταξιούχοι πλέον, που έζησαν τα τραγικά γεγονότα, καταθέτουν όσα έζησαν στο ίδρυμα την ημέρα του πραξικοπήματος, στις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής και όσα οδυνηρά για την Κύπρο ακολούθησαν. Πολλοί απ’ αυτούς μιλούν για πρώτη φορά και καταθέτουν αυθεντικές μαρτυρίες που συνιστούν ιστορικής αξίας μαρτυρικό υλικό, πολύτιμο για ερευνητές, το οποίο εμπλουτίζει περαιτέρω το πλούσιο αρχείο του ΡΙΚ. Πρόκειται για σειρά πέντε δίωρων εκπομπών, οι οποίες θα μεταδοθούν από το Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου. Όλες οι συνεντεύξεις έχουν καλυφθεί και τηλεοπτικά, με στόχο να ετοιμαστεί μελλοντικά, ανάλογη σειρά εκπομπών στην τηλεόραση. Για την ετοιμασία τους αξιοποιήθηκε πλήρως και το αρχείο του ΡΙΚ με ηχητικά ντοκουμέντα.

Οι εκπομπές θα μεταδίδονται από το Τρίτο του ΡΙΚ, κάθε Σάββατο από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 2.00, από τις 13 Ιουλίου 2024. Θα μεταδοθούν επίσης σε επανάληψη από το Πρώτο Πρόγραμμα από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 16 Αυγούστου, από τις 3.00 μέχρι τις 5.00 το απόγευμα. Για την έρευνα, τις συνεντεύξεις και την παρουσίαση των εκπομπών επιστρατεύθηκε ο δημοσιογράφος Παύλος Παύλου, από τα πρώτα στελέχη του Τρίτου Προγράμματος, ο οποίος πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, έχοντας στήριξη και βοήθεια από την Τμηματάρχη Ραδιοφώνου Κατερίνα Μηλιώτη, η οποία συμμετέχει στην παρουσίαση και στις συνεντεύξεις.

Για τις εκπομπές εργάστηκαν και άλλα στελέχη του ΡΙΚ, μεταξύ των οποίων οι Αθηνά Κομνηνού, Αγγέλα Νικηφόρου, Ρένος Κυριάκου, Κωνσταντίνος Ρουμάνης και Χρίστος Χριστοφόρου.

Στη γενική επιμέλεια των εκπομπών ο Χρήστος Φιλίππου.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.