Εκδήλωση για την προκήρυξη του Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2024, με τη στρατηγική συνεργασία της Χαραλαμπίδης Κρίστης

«Μπορείς να χωρέσεις μέσα σε 25 λεπτά, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, στην κυπριακή διάλεκτο; Κωμωδία ή …δράμα; Αποφάσισε και λάβε μέρος στον ετήσιο ραδιοφωνικό διαγωνισμό του ΡΙΚ, για τη συγγραφή Κυπριώτικου Σκετς. Γράψε και στείλε, το… καλύτερό σου, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2024».

Μ΄ αυτό τον τρόπο η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, διοργάνωσαν και φέτος δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την προκήρυξη του Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς για το 2024, ο οποίος την φετινή χρονιά, είναι αφιερωμένος στη μνήμη του ηθοποιού Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, στο πολιτιστικό κέντρο «Ηλίας Αλετράς» στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. Το παρόν τους έδωσαν η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και άνθρωποι του πολιτισμού.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, χαιρετισμό απηύθυνε η Έλενα Σταύρου η οποία ανέφερε ότι το Κυπριώτικο Σκετς είναι μια ραδιοφωνική εκπομπή με μοναδική διαχρονικότητα, που διατηρεί ένα πολύ φανατικό κοινό τόσο στην Κύπρο όσο και ανάμεσα στους αποδήμους μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας ως Δημόσια Ραδιοτηλέοραση, τόνισε η κ. Σταύρου, να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε αυτό το θεατρικό είδος ενισχύοντας τον θεσμό με νέα κίνητρα και ευκαιρίες συμμετοχής και ενθαρρύνοντας νέους συγγραφείς. Επεσήμανε επίσης, ότι δέσμευση του ΡΙΚ είναι η συμπερίληψη του Κυπριώτικου Σκετς στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί, τόνισε η κ. Σταύρου, παρά την αρχική απόρριψη όπως είπε, της αίτησης του ΡΙΚ από την κυπριακή εθνική επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στον χαιρετισμό της η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Κατερίνα Μηλιώτη, ανέφερε ότι το Σκετς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ραδιοφώνου και έχει ταυτιστεί με την συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος. Είναι πρόσθεσε, η αγαπημένη συνήθεια της κυπριακής οικογένειας τα μεσημέρια της Κυριακής. Στόχος μας ,συνέχισε η κ. Μηλιώτη είναι να εξελίξουμε τον θεσμό έτσι ώστε ολοένα και περισσότεροι αλλά και νεαρότεροι συγγραφείς να υποβάλουν έργα τους. Για τον λόγο αυτό κατέληξε, προγραμματίζεται η ενίσχυση της διοργάνωσης σεμιναρίων συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.

Η βαρύνουσα προσφορά του ΡΙΚ στον πολιτισμό, βρίσκει τα τελευταία χρόνια σύμμαχο και στρατηγικό συνεργάτη την Χαραλαμπίδης Κρίστης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Μάριος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το Κυπριώτικο Σκετς είναι ένα πραγματικό σύμβολο της σύγχρονης παράδοσης. «Όταν μία εκπομπή είναι από τη μια, η παλαιότερη του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ και από την άλλη κρατά τη δημοφιλία της στα ύψη, σίγουρα κάτι εξαιρετικό συμβαίνει» πρόσθεσε. Το ΡΙΚ τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου μέσα από το Κυπριώτικο Σκετς, πραγματώνει έξοχα ένα μεγάλο μέρος εκείνου του πολύτιμου ρόλου που μόνο η Δημόσια Ραδιοφωνία μπορεί να διαδραματίσει. Όχι όπως είπε, συντηρώντας την παράδοση, αλλά, ανανεώνοντάς την δημιουργικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός του ΡΙΚ, Στέφανος Φαρμακάς, ανέφερε ότι ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί το μοναδικό, ίσως, επίσημο βήμα μέσα από το οποίο καλλιεργείται συστηματικά η κυπριακή διάλεκτος. Είπε επίσης ότι το Σκετς αγκαλιάζεται από τους συγγραφείς, παλιούς και νέους και αυτό ανέφερε, φαίνεται από τον αριθμό των συμμετοχών που υποβάλλονται οι οποίες ανέρχονται στις 100 κατά μέσο όρο ετησίως.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πασχαλινό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, από το μουσικό σχήμα «Οι Λάς» και τον λαογραφικό όμιλο «Ακρίτες Γερίου». Προσφέρθηκε επίσης στους παρευρισκόμενους, πρόγευμα με προϊόντα Χαραλαμπίδης Κρίστης.

Οι όροι του Διαγωνισμού ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 9 Αυγούστου 2024, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ www.rik.cy, στην κατηγορία Οργανισμός/Προκηρύξεις.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΡΙΚ και ο Διαγωνισμός Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.