"Γυναίκα, Πατρίδα και φως" - Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας

B70I0772

Το Τμήμα Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ διοργάνωσε ψες, μουσικό-ποιητική βραδιά με τίτλο «Γυναίκα, Πατρίδα και Φως». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα του αρχείου του ΡΙΚ και ήταν αφιερωμένη στην Κύπρια γυναίκα του 1974, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στο πλαίσιο των δράσεων του ραδιοφώνου, για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Χαρίτα Μάντολες .

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, ανέφερε ότι η φετινή γιορτή της γυναίκας δεν θα μπορούσε να μην ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα της Κύπρου ,στη γυναίκα του 1974. Το ΡΙΚ ανέφερε, μέσα από την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της περιόδου του 1974, έχει καταγράψει το έγκλημα που διαπράχθηκε, εις βάρος του Κυπριακού λαού και τον ρόλο της γυναίκας την πολυτάραχη αυτή περίοδο . Η γυναίκα του 74, επεσήμανε ο κ .Τσώκος, ξεπερνά σε μεγαλείο, σε δράση ,σε προσφορά και σε κατάθεση ψυχής, όλες τις άλλες γυναίκες όλων των εποχών. Είναι η γυναίκα πρόσθεσε, που ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού μας. Μέσα από αυτό τον αγώνα είπε, γεννήθηκαν εμβληματικές προσωπικότητες όπως η Χαρίτα Μάντολες, που έγραψε τη δική της ιστορία. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, στο πρόσωπο της Χαρίτας, τιμά όλες τις γυναίκες που εξακολουθούν να μάχονται αλλά και όλες εκείνες, που έφυγαν με τον αλύτρωτο τον πόθο της δικαίωσης για τους δικούς τους ανθρώπους.

Στον δικό της χαιρετισμό η Τμηματάρχης Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων Κατερίνα Μηλιώτου, ανέφερε ότι η Χαρίτα Μάντολες δικαίως έχει χαρακτηριστεί γυναίκα σύμβολο. Έζησε είπε, όσο λίγες την κυπριακή τραγωδία, έξι μέλη της οικογένειας της μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο σύζυγος της εκτελέστηκαν από τον τουρκικό στρατό, και όμως δεν έσκυψε το κεφάλι. Μπροστάρισα στα οδοφράγματα, πρώτη στους αγώνες 50 χρόνια τώρα, έγινε η ηρωίδα της Κύπρου συνέχισε η κ.Μηλιώτου. Το πρόσωπο της Χαρίτας είναι χαραγμένο από ρυτίδες είπε χαρακτηριστικά, όμως η ψυχή και η θέληση της φωνάζουν πως σε τούτο τον μικρό λαό δεν αξίζει τίποτα λιγότερο, από το να είναι λεύτερος.

Την τιμητική πλακέτα στη Χαρίτα Μάντολες επέδωσαν η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών θεμάτων, αγνοουμένων εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους. και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ και πρόεδρος της Αd hoc επιτροπής του συμβουλίου για τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, Έλενα Σταύρου.

Η Χαρίτα Μάντολες παραλαμβάνοντας συγκινημένη την τιμητική πλακέτα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να διεκδικούμε το δίκαιο μας, γιατί διαφορετικά τι θα παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ».

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση, διανθίστηκε με αρχειακό υλικό του ΡΙΚ, από τους αγώνες των γυναικών της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, δραματοποιημένη αφήγηση από τις Αθηνά Βιολάρη και Γιάννα Λευκάτη, ποίηση, χορευτικό δρώμενο από την Άννα Κκαιλή καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις Καίτη Οικονομίδου, Χρυσάνθη Σχίζα και Αννίτα Κωνσταντίνου . Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Μαρίνα Χαραλάμπους και την ευθύνη της οργάνωσης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης ο Χρήστος Φιλίππου.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.