«Ακρίτες και Σταυραετοί» Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ

1

Το Τμήμα Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ διοργάνωσε τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ σε ένδειξη τιμής σε όσους έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΡΙΚ για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αρχείου ΡΙΚ.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον τόπο μας το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ και η ΕΛΔΥΚ.

Προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ για την ιστορία και δράση της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανέλαβαν η ορχήστρα της ΣΜΕΦ και το χορευτικό συγκρότημα της ΕΛΔΥΚ.

Εκ μέρους του ΡΙΚ, μίλησε η Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εισβολή και μέλος του Δ. Σ. του ΡΙΚ Έλενα Σταύρου.

«Ήρθε η ώρα για αφύπνιση», τόνισε η κυρία Σταύρου, σημειώνοντας ότι το ΡΙΚ συνειδητά και μεθοδικά, μέσα από τα ερτζιανά και τους τηλεοπτικούς δέκτες, επί σειρά ετών φρόντισε και φροντίζει ο λαός να μην υποστείλει το λάβαρο του αγώνα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Λουκά, και ο Πρόεδρος των ΣΙΜΑ, Σάββας Τσολάκης.

Ο κύριος Λουκά ευχαρίστησε το ΡΙΚ για τη διαχρονική στήριξη και ανέφερε:

«[…] Η παρουσία μας απόψε σφυρηλατεί τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ’ αυτούς που ως γνήσιοι απόγονοι των ηρώων του Ελληνισμού, παρά τα καταφανώς αρνητικά για αυτούς δεδομένα, επέδειξαν άφθαστη αντρειοσύνη και πολέμησαν μέχρι εσχάτων, καταθέτοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον άνισο αγώνα προάσπισης των ιερών και οσίων του Ελληνισμού στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος των ΣΙΜΑ, Σάββας Τσολάκης, συνεχάρη το ΡΙΚ για την πρωτοβουλία του να τιμήσει ανθρώπους που είναι ταγμένοι για την προστασία της πατρίδας μας.

Ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, έντονα φορτισμένος και με δάκρυα στα μάτια, επέλεξε να μην διαβάσει τον χαιρετισμό του, αλλά να μιλήσει από καρδιάς. Τόνισε ότι τα παιδιά από την Ελλάδα συνειδητά επιλέγουν να υπηρετήσουν στην ΕΛΔΥΚ. Αυτό, τόνισε, φανερώνει τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Χάρης Αλεξάνδρου, ειδικός επιστήμονας διδασκαλίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: “Θεωρία και Πράξη. Το σχέδιο Άμυνας Κύπρου υπό το φως των επιχειρήσεων 20-22 Ιουλίου 1974”.

Ο Δρ. Αλεξάνδρου ανέλυσε τις πρόνοιες του Σχεδίου Άμυνας Κύπρου στην περίπτωση που εχθρικές δυνάμεις αποβιβάζονταν στην Κερύνεια. Αναφέρθηκε στη διαχείριση της κατάστασης με την ανάλυση των διαταγών που εκδόθηκαν από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου από το ΓΕΕΦ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αρκετές πρόνοιες δεν τηρήθηκαν.

Συγκίνηση προκάλεσε ο χορός των παλικαριών της ΕΛΔΥΚ και τα αγωνιστικά τραγούδια της ΣΜΕΦ.

Στον προθάλαμο του Αρχείου ΡΙΚ λειτουργεί από σήμερα μέχρι και τις 31 Μαΐου έκθεση μοντελισμού των Σ.Ι.Μ.Α. (Σελίδες Ιστορικής Μνήμης και Αναπαράστασης) με αποτύπωση σκηνών της τραγωδίας του 1974.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό:

Τρίτη και Πέμπτη 16:00 – 20:00

Τετάρτη και Παρασκευή 09:00 – 13:00

Στο προαύλιο του ΡΙΚ έχει στηθεί το «Αντίσκηνο της προσφυγιάς» σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα.

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστεί για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλεί να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί, εισέρχεται στην πλατφόρμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στη ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέπει να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.